Могат ли котките да виждат в тъмното?

Сега, когато вече имате котенце всички неща, които сте чували за котките изведнъж ще ви изглеждат по уместни. Но митовете и бабините деветини с които сте израстнали могат да бъдат трудни за разбиране. Този списък ще ви помогне да разграничите фактите от измислиците.

Помогнете на котето да стане общително
Вие ще искате котрето да приема и да се държи добре с хората, когато порасне. За да постигнете това, трябва да имате в предвид, че котките имат много кратка фаза на социализация. Така че първите 4 до 16 седмици от техния живот са определящото време за изграждане на характера и социализацията им.

Хигиенни навици
Котките са много чистоплътни по природа, и шансовете вашето коте вече да е научило, как да използва котешката тоалетна от майка си са много големи. Всичко, което трябва да направите е да купите пластмасова котешка тоалетна, достатъчно голяма че то да може да се върти свободно в нея и да я напълнете с толкова субстрат, колкото да покрие дъното (ако можете да вземете някоя от тоалетните, които развъдчика е използвал, вашето котенце ще се радва на познатата миризма).

Среща със съквартирантите

Ако вече имате котка у дома, тя вероятно ще стане териториална, когато пристигне вашето ново котенце. Съвсем естествено е вие да поисикате вашият нов домашен любимец да бъде приет от вашата котка.

Котешка психология

Важно е да се опитате да разберете начина по който котето мисли, защо и какво го кара да се държи по определен начин. По този начин, вие ще изградите дори и още по-здрава връзка с него.

Време за игра

Когато дойде време за игра, вашето коте съвсем естествено ще превърне всичко в игра. Парче хартия или фолио свито на топка, капачка на химикалка, или всеки малък предмет закачен на въже - котенцата просто не могат да устоят на изкушението да поиграят.

Подходящи ли са котките за трениране?

За да тренирате вашето ново коте, трябва да разбирате неговото държание и поведение. Котките не са като кучетата. Кучетата са стадни животни, които искат да угодят на техния лидер (вас). Вашето коте ще бъде много по-заинтересовано да угоди на себе си.

Разбиране на котенцето

Котките са добри в показването на своите желания, както гласно така и с тялото си. Няма да отнеме много време, преди да разберете, какво се опитва да ви каже котето.

Защо котето драска?
Заедно с котето растат и ноктите му! И за да ги поддържа остри, то драска.  Драскането е естествен начин за маркиране на територия и отличен вариант за едно добро протягане.

Каква е представата на вашето котенце за хубава почивка?
Всички обичат празниците. Или не? Много котки наистина не харесват пътуването, но ако те свикнат с него от най-ранна детска възраст, това нормално няма да е проблем.

Пътуване с вашето коте

Ако искате да вземете котенцето със себе си, или трябва да го изведете от домът си по някаква причина, вие ще трябва да го транспортирате  с транспортна чанта.

Повечето котки изобщо не харесват транспортните чанти и ще избягат веднага след като видят, че я изваждате! За да избегнете изграждането на такъя страх , е добра идея да оставите транспортната чанта на достъпно място от самото начало и с отворена врата.

 

Дръжте котето близо до дома

Котките, които имат достъп до открити пространства се наслаждават на забавни преживявания, но те се сблъскват и с рискове като: трафик, кучета, други котки, прихващане на бълхи или заразяване с неприятни болести... списъкът е безкраен. За щастие, има неща, които можете да направите за да запазите котката си в безопасност.

Има ли вашето котенце капризен апетит?

Промяната е неизбежна част от живота, дори и за котките. Вземете за пример първият и рожден ден. Това е едно наистина важно събитие за една котка, което маркира прехода от подрастваща към възрастна.

Улов на мишки

Котките обичат да хващат мишки. И тъй като по природа са ловци, те са много добри в това.

Съвети за сезоните

Погрижете се вашето коте да бъде в безопасност и здраво през цялата година
Смяната на сезоните носи нови приключения за вашето коте, но също така и някой опасности. Следвайте стъпките по-долу, и то ще има възможност да се радва на акцентите на вашия календар,  точно колкото и вие го правите.